Ostatko hiilinielua vai alatko kasvattaa sitä itse

Tiistai 2.7.2019 klo 7:33

metsa_rajalinja

Kukaan meistä ei ole välttynyt ilmastonmuutosuutisilta. Huoli ilmastonmuutoksen etenemisestä on herättänyt tarkastelemaan omia valintojaan. Ainakin sen pitäisi herättää.

Moni on vähentänyt punaisen lihan syöntiä enemmän ilmastoideologisista kuin terveydellisistä syistä, alkanut käyttää enemmän joukkoliikennettä tai päättänyt jättää pitkän ulkomaanlennon tekemättä.

Selvää on, että jokainen meistä pystyy tekemään jotain ilmaston hyväksi. Ilmastonmuutoksen torjunnassa on kyse yksilöiden valinnoista. Hankalaksi asian tekee se, että emme vielä yleisesti tiedosta sitä, mitkä omassa toiminnassamme ovat hiilitaakan todellisia tekijöitä.

Kenenkään julkisuudessa näkyvän ilmastoaktivistin en ole kuullut jättävän käyttämättä kännykkää ja sen mahdollistamia sähköisiä palveluja sen vuoksi, että se on hiilidioksidilähde mitä pahimmasta päästä.

Tietoliikenne ja sitä ylläpitävät datakeskukset vaativat energiaa, jonka tuottaminen synnyttää päästöjä. Yle kertoi hiljattain, että 85 tunnin ajan videoiden katselu älylaitteella tuottaa hiilidioksidipäästöjä saman verran kuin henkilön lentomatka Helsingistä Tukholmaan.

Se, että älylaitteet ovat näin suuri päästölähde yllätti ainakin minut, sillä uskoi juuri digitalisaation vähentävän hiilidioksidipäästöjä. Kännykkäpalveluita kulutetaan koko ajan enemmän ja enemmän. Suomalaiset ovat maailmanlaajuisesti ahkeria nettivideoiden katsojia. Meidän erinomaiset mobiiliyhteydet ovat mahdollistaneet kasvun. Matkapuhelinverkossa siirretyn datan määrä on Suomessa moninkertaistunut ihan muutamassa vuodessa.

Suomessa on paljon ilmastotietoisia ja ilmastohuolestuneita, jotka vastustavat yksityisautoilua ja haluavat lopettaa kokonaan metsien hakkuun, mutta eivät ymmärrä tai halua tiedostaa omaa rooliaan hiilijäljen tuottajana käyttäessään esimerkiksi juuri nettipalveluja.

Täällä Koillismaalla on valtavat metsävarat. Me siis asumme täällä hiilivaraston ja hiilinielun keskellä. Tähän aikaan vuodesta Suomen metsän kasvuun sitoutuu joka päivä yli 70 000 suomalaisen henkilöauton vuoden hiilidioksidipäästöt. Kun tämä tieto kerrottiin jokunen aika sitten uutisissa, tuntui siltä, että minähän olen hoitanut osani. Vaikuttaa äkikseltään isolta luvulta. Toivottavasti ei tullut pilkkuvirhettä laskiessani, että tarvitsemme kuitenkin lähes kahden kuukauden puiden kasvun Suomen henkilöautojen tuottaman hiilidioksidin sitomiseen.

Metsän omistaminen, kasvattaminen ja uudistaminen on yksi ilmastoratkaisuista. Yhden suomalaisen keskimääräiset vuosittaiset hiilipäästöt sitoutuvat jo parin kolmen hehtaarin kokoiseen metsään.

Ilmastokeskusteluissa näyttää unohtuvan, että se metsä, ne puut ovat jonkun omaisuutta, jota on vaalittu sukupolvien ajan. Metsänomistaja päättää omasta metsästään ja siitä kaataako metsää vai kasvattaako hiilinielua.

Useimmilla metsänomistajilla kasvaa hiilinielua yli oman kulutuksensa hiilinielutarpeen, joten hiilinielun myynti olisikin oikein mainio lisätulonlähde omistajalleen. Olethan valmis maksamaan kompensaatiota omista päästöistäsi metsänomistajalle, jotta hän huolehtisi sinunkin osalta hiilinielusta.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: hiilinielu hiilivarsto metsä