Hallitusohjelman arviointia tasa-arvonäkökulmasta

Share |

Keskiviikko 5.6.2019 klo 11:05


Keskustanaisten puheenjohtajan yleiskeskustelupuheenvuoro puoluevaltuustossa 5.6.2019:

Politiikka on aaltoliikettä. Puolitoista kuukautta sitten en uskonut, että olemme nyt tutkimassa hallitusohjelmaa ja rakentamassa hallitusta.

Olen tutkinut hallitusohjelmakirjauksia sekä Keskustanaisten että NYTKISin vaalitavoitteiden näkökulmasta. Keskustanaiset on NYTKISin tämän vuoden puheenjohtajajärjestö, joten siksi sekin näkökulma korostetusti. Täytyy heti alkuun todeta, että kiitettävän paljon onkin toteutunut tavoitteistamme.

Keskustanaisten vaalitavoitteena oli saada aktiivisia toimia tasa-arvon edistämiseen. Tähän vastaa hallitusohjelman kirjaus ”Suomi tasa-arvon kärkimaaksi”. Hallitus sitoutuu selkeästi ja konkreettisesti sukupuolten tasa-arvon edistämiseen reformeissaan, laatii tasa-arvo-ohjelman, lisää palkkojen läpinäkyvyyttä ja jatkaa samapalkkaisuusohjelmatyötä.

Perheiden hyvinvointi on menestyvän kansakunnan perusta. Perhevapaajärjestelmälle tehdään resurssoitu kokonaisuudistus tavoitteena helpottaa erilaisten vapaiden käyttöä perheissä perheen lasten etua ajatellen. Lasten tasa-arvon näkökulmasta on hyvä, että subjektiivinen kokopäiväinen päivähoito-oikeus turvataan ja ryhmäkokoja rajataan kohtuullisemmiksi. Edellisellä kaudella on tehty paljon hyvää Lape-työtä ja se työ nyt jatkuu. Hallitusohjelman mukaan vanhustenhoito laitetaan kuntoon, see on meidän kaikkien tahto.

Keskustanaisten yksi tavoite on vahvistaa naisyrittäjyyttä, sillä sen avulla vahvistetaan koko Suomea. Naisyrittäjyyttä ei ohjelmasta mainintana löydy, mutta hallitusohjelmassa on paljon elementtejä, joilla kannustetaan yrittäjyyteen ja yritysten kannusteista työllistää. Jo aiemmin kiittämäni tasa-arvo-ohjelma ja se, että selvitetään keinoja yrittäjien sosiaaliturva parannetaan varmistaa sen, että tavoitteemme mukaisesti naisyrittäjyyskin vahvistuu. Ristiriitaakin ohjelmassa on. Kotitalousvähennykseen kajoaminen kohdistuu negatiivisesti naisiin ja koteihin palveluja tuottaviin naisyrittäjiin.

Yksi nosto maatalouden puolelta. Ohjelman mukaan perustetaan ”Yhteinen ruokapöytä”. Mikäli keskustanaisten puolentoista viikon päästä Jyväskylässä pidettävä edustajakokous hyväksyy KN hallituksen esityksen, lähiruoka tulee olemaan keskustanaisilla ensi vuoden teemana. Teeman toteutukseen haastamme mukaan koko keskustaperheen.

Lähisuhdeväkivalta on Suomessa hälyttävän yleistä ja siihen tulee puuttua kaikin mahdollisin keinoin. Hallitusohjelman mukaan uudistetaan lähestymiskieltoon liittyvää lainsäädäntöä turvaamaan paremmin uhrin oikeudet. On syytä tarkkaan arvioidaan lähisuhdeväkivallan sovittelun jatkamista. Sovittelu ei ole ongelmaton ratkaisuna lähisuhdeväkivaltatilanteissa. 
Iloitsemme myös lupauksesta turvakotiverkoston laajenemisesta ja seksuaalirikosten uhrien valtakunnallisista palveluista. Myös rikoslain 20 luvun kokonaisuudistus on hyvä juttu, lopultakin suostumisen puutteesta tulee raiskauksen pääkriteeri.

Osaaminen ja koulutuksen kirjaukset ovat tasa-arvoasiaa monesta näkökulmasta. Erityisen iloinen siitä, että koulutuksen perusta laitetaan kuntoon. ”Pienten lasten koulu” -ajatus löytyy ohjelmaan kirjoitettuna.
Kirjaus ruotsin kielen pakollisuudesta ylioppilaskirjoituksissa on yllätys ja tuntuu huonosti harkitulta. Tähän siirtyminen vaatii todella pitkän siirtymäajan, sillä ruotsi alkaa alakoulun puolella. On lasten oikeusturvan kannalta tärkeää, että heillä on tiedossa pakollisuus jo aloittaessaan ruotsinkielen opintoja.

Lopuksi vielä asia, joka kyllä harmittaa pitkien etäisyyksien takana asuvaa ihmistä. Meillä ei ole käytettävissä julkista liikennettä, joten yksityisautoiluun kohdistuvat maksut ovat erittäin ikävä asia ja se tulee olemaan kivenä kengässä koko kauden. Kyse on toki pienestä korotuksesta, mutta asiana korotus onkin periaatteellinen.

Eihän hallitusohjelma siis aivan täydellinen ole, mutta mielestäni hyväksyttävissä.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini