Hyvä työ pitää hyödyntää

Share |

Lauantai 16.3.2019 klo 16:49


Kun tapaan ihmisiä vaalitilaisuuksissa, kahviloissa ja toreilla, niin melkein aina esille nousee kaksi asiaa. Toinen niistä on terveyspalveluiden toimivuus. Jopa naapurikunnissa voi olla suuria eroja siinä, miten helposti terveyskeskukseen pääsee. Tämä eriarvoisuus on suuri ongelma. Laadukas ja inhimillinen hoito, esimerkiksi lääkärille pääsy, on turvattava tasa-arvoisesti ja tasa-puolisesti kaikille suomalaisille koko maassa.   

Toinen erityisesti viime aikoina esille noussut ja kysymyksiä herättänyt asia on vanhustenhoito. On pöyristyttävää, miten suorastaan epäinhimillistä kohtelua vanhukset ovat joutuneet pahimmissa tapauksissa kokemaan. Vanhustenhoito on laitettava kuntoon.  

Nyt, kun sote-uudistus loppumetreillä kaatui, on syytä katsoa tosiasioita silmiin. Aika loppui ja kokonaisuuskin oli kohtalaisen kunnianhimoinen. Uudistuksen tarve ei ole hävinnyt mihinkään. On myös tehty paljon hyvää valmistelutyötä ruohonjuuritasolta alkaen. Tätä työtä ei pidä nyt hukata.  

Tehty työ voidaan hyödyntää, kun joka tapauksessa tulevan hallituksen pöydältä sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistaminen löytyy. Kaikkein hyödyttömintä olisi tuhlata energiaa syyllisten etsimiseen. Vaalitenttien katsojatkin kiittävät, jos eivät joudu kuuntelemaan turhaa jänkkäämistä siitä, kuka teki mitäkin ja missä vaiheessa. Ratkaisuja kaivataan.  

Keskustan on oman ratkaisunsa esittänyt. Siinä sosiaali- ja terveyspalvelut nivotaan yhteen ja vahvistetaan nimenomaan ihmisiä lähellä olevia peruspalveluja. Lisäksi Keskustan malli antaa suomalaisille valinnanmahdollisuuden palveluihin. Vanhustenhoidon parantamiseksi lakiin pitää kirjata hoitajamitoitus. Sosiaali- ja terveyspalveluratkaisu toteutetaan maakunta-pohjalta. Sen on todettu perustuslain mukaiseksi ja sen kautta on nopein tie edetä ratkaisuihin.  

Katse on nyt luotava tulevaisuuteen. Puolueiden on syytä esitellä omat ratkaisunsa sosiaali- ja terveyspalveluiden hoitamiseksi. Silloin äänestäjän on helppo vertailla, kuinka ihmisten palvelut tulisi eri puolueiden mukaan hoitaa.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini