Kirjastoautotoiminnan tukemisesta

Share |

Perjantai 1.3.2019


Jätin ministerille kirjallisen kysymyksen kirjastoautotoiminnan tukemisesta. Kysyin, miten haja-asutusalueille tärkeää kirjastoautotoimintaa voisi valtion toimesta tukea. Lisäksi kysyin, että tulisiko palauttaa valtion tuki kirjastoautohankintaan.

 

Kirjastoauto on monessa paikassa erittäin odotettu vieras. Haja-asutusalueilla sen palveluita käyttävät eri-ikäiset asukkaat ja yhteistyö koulujen kanssa on ollut erinomaista. Myös päiväkodit ovat käyttäneet kirjastoautojen palveluita yhä enemmän ja autoja hyödynnetään entistä paremmin myös kaupungeissa.

 

Kirjastoautoja käytetään myös muuhun kuin perinteiseen lainaustoimintaan. Eri puolilla Suomea niitä on hyödynnetty ennakkoäänestyspaikkoina, erilaisten palveluiden tarjoajana (esimerkiksi rokotukset, digiopastukset, kierrätyspalvelut). Hyvällä yhteistyöllä on voitu viedä palveluita sinne, mistä monesti on hankala lähteä asioimaan. Erityisesti tämä on ilahduttanut lapsi- ja vanhusväestöä.

 

Monessa kunnassa vanha kirjastoauto alkaa olla käyttöikänsä päässä, tietää Parviainen. Kirjastoautojen hankintaan sai ennen valtiontukea. Tälle tuelle olisi edelleen tarvetta.

 

Lukuharrastuksen tukeminen asuinpaikasta riippumatta on tärkeää. Lisäksi uudet toimintatavat ja palvelut voisivat kehittää myös kirjastoautotoimintaa enemmän monitoimipisteen suuntaan, joista on hyviä esimerkkejä kirjastoissakin.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini