Kellojen siirtely loppuu

Share |

Tiistai 30.10.2018


Kellojen siirtely loppuu 


Kellon viisareita siirrettiin jälleen tunti taaksepäin sunnuntain vastaisena yönä, jolloin siirryttiin kesäajasta takaisin talviaikaan. Suomi otti kesäajan käyttöön vuonna 1981 noin vuosi muiden Euroopan maiden jälkeen.


Ensimmäisen kerran kesäaika otettiin käyttöön Saksassa vuonna 1916 ensimmäisen maailmasodan aikana, kun jatkuva sotatila vei maan talouselämän hyvin tiukoille. Britannia seurasi perässä vielä saman vuonna. Siirto oli tuolloin iso innovaatio energian säästämiseksi.


Palautteesta päätellen kellojen siirtely on ihmisille riesa. Lopulta tehtiin kansalaisaloite, joka vetosi kesäajasta luopumiseen. Aloite keräsi yli 70 000 kannatusilmoitusta ja eteni eduskunnan käsittelyyn. Lähetekeskustelu oli viime vuoden kesäkuun lopulla. Olin keskustelussa tukemassa kansalaisaloitteen ajatusta kesäajasta luopumiselle.


Eduskunta ei omalla päätöksellään voi asiaa muuttaa, koska kesäaika on säädetty EU-direktiivillä. Eduskunta käsitteli aloitetta liikenne- ja viestintävaliokunnan mietinnön pohjalta uudelleen noin vuosi sitten ja hylkäsi aloitteen, sillä muuta ei voinut.


Liikenne- ja viestintävaliokunnan mietinnön mukaisesti eduskunta kuitenkin korosti, että valtioneuvoston tulee ryhtyä vaikuttamaan voimakkaasti ja aktiivisesti EU-tasolla siten, että kellojen kesäaikaan siirtämistä koskevasta kesäaikadirektiivin velvoitteesta luovutaan. Evästimme, että Suomen ensisijaisena tavoitteena tulee olla, että kellojen kesäaikaan siirtämisestä luovutaan yhtenäisesti koko Euroopan unionin alueella. 


Tämän jälkeen ministeri Anne Berner ryhtyi täysistunnossa antamansa lupauksen mukaisesti ponnekkaasti ajamaan eduskunnan tahtoa. Suomen aloite johti hyvään lopputulokseen. Yllättäen myös muissa EU-maissa halutaan luopua kellojen siirtelystä ja asia eteni nopeasti.


Euroopan komissio esittää nyt tiukkaa aikataulua kellonaikojen siirtämisestä luopumiselle. Jäsenmaiden tulee ilmoittaa komissiolle huhtikuuhun 2019 mennessä, kumpaa aikaa aikovat käyttää jatkossa. Viimeinen pakollinen kesäaikaan siirtyminen olisi maaliskuussa 2019. Tämän jälkeen kellonaikoja siirrettäisiin vielä kerran lokakuussa niissä maissa, jotka haluavat talviajan pysyväksi. 


Nyt sitten pitäisi päästä kansallisesti yksimielisyyteen siitä, siirrymmekö pysyvästi kesäaikaan vai talviaikaan. Kellojen siirrossa on myös ulkopoliittinen ulottuvuutensa. Jäämällä talviaikaan Suomi pysyy lähietäisyydellä Pohjoismaihin. Siirtymällä ikuiseen kesäaikaan Suomi lipsahtaisi Moskovan aikavyöhykkeeseen samaan aikaan Länsi-Venäjän kanssa.


Päätöksen valmistelua varten ministeri kuuli suomalaisia otakantta.fi -sivuston kautta. Kyselyyn tuli lähes 450 000 vastausta ja lisäksi automatisoidut vastaukset, jotka siivottiin pois vääristämästä tulosta. 


Suomi ehtii hyvin komission aikataulussa, sillä meillä on jo tehty pohjatyö kannan muodostamiseksi. Nyt sitten odotamme valtioneuvoston lopullista kantaa aikavyöhykkeeseen ja sen jälkeen vielä eduskunnan käsittely.


Uskon, että kellojen siirtely loppuu viimeistään ensi vuoden jälkeen. 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini