Vaikenemisen aika on ohi

Share |

Torstai 11.10.2018


Kansainvälistä tyttöjen päivää vietetään 11.10. Päivän tarkoituksena on kiinnittää huomio tyttöjen asemaan. Tarvetta on, sillä tytöt kohtaavat kaikkialla maailmassa syrjintää ikänsä ja sukupuolensa vuoksi. Tämän päivän tytöt ovat tulevien vuosikymmenten naisia.


Suomessa naiset kohtaavat lähisuhdeväkivaltaa toiseksi eniten kaikista EU-maista.
Monet naiset ja lapset elävät pelon vallassa. Pelko ei lopu, vaikka parisuhde päättyy. Uutisotsikot kertovat ex-puolisoihin ja samalla lapsiin kohdistuvasta uhasta lähes päivittäin.

On hyvä, että nykyisin on rohkeutta ottaa esiin kipeitäkin asioita. #metoo -kampanja nosti esiin häirinnän. Meeri Koutaniemi on tuonut kuvillaan esiin tyttöjen sukuelinten silpomisen. Kouluterveyskyselyt ovat nostaneet esiin kouluissa piilossa olevan seksuaalisen häirinnän.


Häirintää tapahtuu yhteiskunnassa joka tasolla. Eduskunnassakin, kuten vastavalmistuneessa Tasa-arvoa eduskunnassa -selvityksessä raportoitiin. Häirintää tapahtuu myös julkisissa tiloissa ja kaduilla. 


Jokaisella on oikeus henkilökohtaiseen koskemattomuuteen ja turvallisuuteen. Tyttöihin ja naisiin kohdistuva häirintä ja väkivalta ovat syvälle pesiytyneitä ongelmia, jotka pitää ratkaista. 


Ensisijaisen tärkeää on rohkaista tuomaan näkyviksi ikävät asiat, jotta apu löytää perille. 


Surullista on sukupolvelta toiselle siirtyvät väkivallan, häirinnän ja syrjinnän mallit, joita ei rohjeta murtaa. ”Ei kuulu minulle” -asenteesta pitää päästä eroon.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini