Politiikan syksy on pyörähtänyt käyntiin

Share |

Tiistai 21.8.2018 klo 6:20


Kaksi edellistä viikkoa on ollut politiikan syksyn käynnistelyä. Toissa viikolla olin kolme päivää huoltoauton pyörillä Pyörät pyörimään -tapahtumassa. Tämä Keskustan perinteinen pyöräily kulki nyt omassa maakunnassamme Ylivieskasta Raahen ja Muhoksen kautta Ouluun.

Kalajoella pysähdyimme modernin robottinavetan käyttöönottojuhlaan. Juhlassa tapasin myös kuusamolaisia maanviljelijöitä. Uutisena kuulin heiltä, että ainakin yksi iso navetta nousee Kuusamoon parin vuoden sisällä.

Viime viikolla kokoustimme ministeriryhmän ja työvaliokuntien kesken. Kyseessä oli syksyä valmisteleva ja poliittisia suuntalinjoja luotsaava hyvähenkinen ja vahvasti eteenpäin katsova kokous. Kokouksessa päätettiin ministeri Anu Vehviläisen esityksestä kutsua kokoon rajakuntafoorumi. Foorumi on tarpeen, sillä haasteita itärajan kunnissa piisaa. Huolestuttavalta näyttää erityisesti väestönkehitys. Tilastokeskuksen ennusteen mukaan työikäinen väestö vähenee kaikissa rajapitäjissä merkittävästi tai erittäin merkittävästi vuoteen 2030 mennessä.

Suomalaiset eivät halua, että maaseutu tyhjenee. Tämä tuli todistetuksi, kun Yle teetti Taloustutkimuksella kyselyn, jossa neljä viidestä katsoi, että valtion pitää turvata palvelut koko Suomen asuttuna pitämiseksi. Sama tahto on sekä kaupunkilaisilla että maalla asuvilla. Rajaseutujen kehittäminen vaatii nykyistä vahvempia elinkeinopoliittisia toimia, satsauksia infraan ja koulutukseen.

Maanantaina alkoi jo valiokuntatyö. Sosiaali- ja terveysvaliokunta jatkaa siitä mihin heinäkuussa jäimme. Hallitus on tehnyt oman osuutensa sotesta ja lain eteneminen on nyt eduskunnan käsissä.

Kansanedustajat ovat kertoneet omista tulevaisuuden suunnitelmistaan. Lähin edustajakollegani Niilo Keränen kertoi omasta tahdostaan jättävänsä eduskunnan rankan kauden jälkeen. Savon suuri aatteellinen pohdiskelija, Kääriälän isäntä Seppo Kääriäinen jättäytyy pois vuodesta 1970 jatkuneen poliittisen uran jälkeen. Keväällä 2019 pidettävät eduskuntavaalit saavat näistäkin ilmoituksista uutta vipinää aikaan niin jatkokautta hakeville kuin uusillekin ehdokkaille.

Elokuun aikana selviää myös Keskustan eduskuntavaaliehdokastilanne Pohjois-Pohjanmaalla Ensimmäinen eduskuntakauteni on mennyt kuin siivillä. Paljon olen päässyt vaikuttamaan, monissa asioissa olen kokenut onnistumisia ja on myös asioita, joiden olisin halunnut menevän hieman toisella tavalla. Sellaista on politiikka.  Olen innolla ja täynnä tarmoa tavoittelemassa uutta eduskuntakautta. Toivon, että saan edelleenkin palautetta, toiveita, ruusuja ja risuja siitä, mihin suuntaan kotiseutuamme, maakuntaamme ja Suomea on kehitettävä.

Eduskuntavaaleihin on aikaa enää vajaa kahdeksan kuukautta, joten monenlaista jännitystä on tulevaan syksyyn ja talveen.

Kirjoitus on julkaistu Koillissanomissa 21.8.2018


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini