Puoluevaltuuston kokouksessa mietittyä

Share |

Lauantai 21.4.2018 klo 14:36


”Puolueiden organisaatiorakenne ja sääntöperusteinen toimintatapa rakentuu muuttumattomuuden itsesuojelumekanismille. Toisaalta muuttumattomuuden keskeinen syy on kyvyttömyys löytää ja ottaa käyttöön nykyaikaisia rakenteita ja toimintatapoja.” (Kansanvallan peruskorjaus, Hyssälä-Backman, Sitra)


Maalaisliitto aloittaessa 112 vuotta sitten oli moderni toimija. Yhteiskunta ympärillä on muuttunut, mutta me puolueena olemme vanhan järjestörakenteen vankeja.


Jäsenen näkökulmasta vaikutuskanava ja reitti päätöksiin on pitkä:
paikallisyhdistyksen kokous,
yhdistyksen johtokunta,
kunnallisjärjestön johtokunta,
kunnallisjärjestön yleinen kokous,
piirin työvaliokunta,
piirihallitus,
piirikokous,
puolueen työvaliokunta,
puoluehallitus,
puoluevaltuusto
puoluekokous.
Keskustanaisilla lisäksi
piirin työvaliokunta,
piirihallitus,
piirikokous,
työvaliokunta,
hallitus ja
edustajakokous.

17 porrasta. Unohtuiko minulta jotain?


Puolueiden kyvyttömyyden ja hitaan reagoinnin vuoksi pelitilan ottavat yhdenasianliikkeet, joissa yksittäinen ihminen nostaa esiin itseään kiinnostavan asian. Ympärille kerääntyy somessa verkosto, jossa organisoidusti tuodaan asialle julkisuutta median kautta ja ajetaan asiaa eteenpäin.


Keskustan järjestökoneisto, tämä 2360 jäsenyhdistyksen kokonaisuus ei enää palvele tehokkaasti tulevaisuuden vaikuttamistyötä. Järjestöuudistus ja sääntöuudistus ovat vain laastari tämän hoitamiseksi.


Meidän pitää puhaltaa Keskusta-organisaatio sisarjärjestöineen atomeiksi ja muodostaa uusi rakenne, suora jäsenyys puolueeseen ja nykyistä matalampi organisaatio, joka on notkeampi liikkeissään ja palvelee paremmin jäsentä ja yhteiskuntaa sekä vie eteenpäin hyviä ohjelmia.


Mitä saisimmekaan aikaan, jos tämä upea joukko, innostavine ohjelmineen, rohkenisi uudistaa organisaatiorakennetta.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini