Sotea leivotaan koko kevät ja alkukesä

Share |

Keskiviikko 18.4.2018 klo 7:06


Sotea_leivotaan_Kalevasta

Eduskunnassa paneudutaan kevään ajan mittavaan maakunta- ja sote -pakettiin. Lopultakin tämä jo yli kymmenen vuotta työn alla ollut hanke saatetaan maaliin.


Toki vielä monta opposition pelottelu- ja parjauskampanjaa on edessä ennen kuin mietinnöt ovat täysistuntokäsittelyssä kesäkuussa. Tästä pelottelusta saatiin ensimakua viime viikolla.


Tikun nokassa oli korvausmalli, jonka avulla palvelujen tuottajille määritellään korvaus asiakkailleen tuottamista terveyspalveluista. Pauhu oli ennenaikaista, sillä vasta mallin pohjatyötä ollaan tekemässä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella.


Pelottelijoilla unohtuu, että nykyiselläänkin kuntien valtionosuuden laskennallinen peruste muodostuu ikärakenteen, sairastavuuden ja muiden laskennallisten kustannusten määräytymistekijöiden perusteella. Eikä nykyiselläänkään ole rahasäkissä henkilötietoja ja sairaskertomuksia.


Tietosuojasta pitää olla huolissaan, sillä terveystietojen saattaminen vääriin käsiin on rikos ja väärinkäytökset eivät ole kenenkään etu. Eri rekistereissä olevia tietoja voidaan käyttää myös viisaasti kaikkien meidän hyödyksi. Tästäkin säädetään lailla.


Väestön sairastavuuden, iän ja erityiskorvattavien lääkkeiden mukaanotto korvausmallissa on tärkeää. Näin sosiaali- ja terveyspalveluja tuottavat keskukset saavat työstään oikean korvauksen, ei liikaa, eikä liian vähän. Valinnanvapauden ideahan on, että Sote-keskukset, yksityiset tai julkiset palveluntuottajat, eivät valitse asiakkaitaan, vaan kansalaiset valitsevat keskuksen.


Koko kevät ja alkukesä leivotaan eduskunnassa Sotea. Tämän historiallisen ison muutoksen eteneminen on koko yhteiskunnan ja yksittäisen kansalaisen etu. On hyvä, että julkisuudessa lopultakin alkaa päästä ääneen myös se koko ajan kasvava asiantuntijajoukko, joka korostaa uudistuksen olevan kiireellinen ja välttämätön.


Vuosi sitten istuin perustuslakivaliokunnassa käsittelemässä uudistusta ja sen yksityiskohtia. Tuolloin valinnanvapauslaissa nähtiin olevan monia riskitekijöitä ja sen vuoksi hallitus teki uuden esityksen.


Nyt on asiantuntijoita on kuultu, työ on otettu tosissaan ja parannuksia on tehty. Olisi reilua, että oppositiokin tutustuisi juuri tähän hallituksen esitykseen eikä muistelisi vanhaa esitystä.


Olen joskus seurannut leikkivien lasten riemua keväällä lumen alta paljastuneen hiekkalaatikon äärellä. Osa lapsista taputtaa kakkua loruillen ”Älä tule paha kakku, tule hyvä kakku”. Tähän kaiku toiselta puolen vastaa ”Ei tule hyvä kakku, tulee paha kakku.”

Hyvä kakku tulee opposition vastustuksesta huolimatta.

Julkaistu Kalevassa 18.4.2018


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini