Esimerkin voimalla liikkeelle

Share |

Tiistai 27.2.2018


Viime lauantai oli meille penkkiurheilijoille mieleenpainuva päivä. Olympialaisten toiseksi viimeisenä päivänä oli 50 kilometrin hiihto. Iivo Niskasen sai kultaa täysin ylivoimaisen hiihdon päätteeksi. 

Radiosta kuunnellen ei saanut aivan tolkkua siitä, mitä olympialadulla todella tapahtui, mutta kultaa tuli ja kyyneleet silmiin nostattanut Porilaisten marssi. Kultamitali on upea saavutus. Edellinen suomalainen 50 kilometrin olympiavoittaja olikin lähes kuuden vuosikymmenen takaa. Iivo näytti maailmalle miten suomalainen osaa hiihtää. 

Samaisena lauantaina meidän ikioma idolimme Enni Rukajärvi tapasi fanejaan Rukan kylän lavalla olympialaisten pronssinen mitali kaulassaan. Tilaisuuden jälkeen moni lapsi sai kimmokkeen palata rinteeseen hiomaan omia taitojaan. 

Aivan samoin kävi hiihtokansalle. Some kertoi kuvin ja sanoin, että Iivon hiihdon innoittamana monet pikku-Iivot ja isommatkin ryntäsivät ladulle sivakoimaan kukin omalla tyylillään. 

Viime viikolla uutisoitiin, että suurimpien kaupunkien lapset ovat kömpelömpiä kuin maakunnissa kasvaneet. Pääkaupunkiseudun päiväkoti-ikäiset jäävät motorisissa taidoissa jälkeen Keski-Suomen ikätovereistaan. 

Tiedetään, että pääkaupunkiseudulla asuvat lapset harrastavat ja osallistuvat ohjattuun liikuntaan enemmän kuin ikätoverinsa muualla maassa. Ohjattu liikkuminen saattaa kuitenkin olla hyvin lajisidonnaista ja yksipuolista. Kun vertaillaan lasten liikkumista yhdessä perheen kanssa, on se metropolialueella vähäisempää kuin Keski-Suomessa.

Tutkijat ovat huomanneet pari erottavaa tekijää: pääkaupunkiseudun lapset eivät pääse liikkumaan metsään ja päiväkotien pihat ovat pieniä rajoittaen liikkumista. Näiden syiden lisäksi vanhemmat joutuvat turvallisuuden vuoksi rajoittamaan ja kieltämään lasten vapaa-ajan liikkumista. 

Onneksi meillä on tilaa liikkua ja metsääkin löytyy jokaisen koulun ja päiväkodin läheltä. Kaiholla muistelen Lapinväylän päiväkodin jokaviikkoista metsäpäivää. Siitä päivästä päiväkotilaisella oli paljon mukavaa kerrottavaa. Metsä on mitä mainioin motorisen harjoittelun paikka ja mitä parhain oppimisympäristö.

Sipilän hallituksen kärkihake Tunti liikuntaa koulupäivään on hyvä askel oikeaan suuntaaan, mutta tunti ei riitä lapsen liikuntatarpeeseen. Myös vapaa-ajalla pitää saada liikkua monipuolisesti.

Liikunnalla on terveyden lisäksi monia muita myönteisiä vaikutuksia. Tutkijat ovat raportoineet myönteisistä liikunnan vaikutuksista oppimiseen. Erityisesti muistissani on liikunnan yhteys parempiin matematiikan oppimistuloksiin. 

Liikunta vaikuttaa oppimiseen monen tekijän kautta. Se vaikuttaa myönteisesti lasten käyttäytymiseen, muistiin, joustavuuteen ja tarkkaavaisuuteen. Liikuntaharrastukset seuroissa tarjoavat mahdollisuuksia sosiaaliseen vuorovaikutukseen ja sosiaalisten taitojen oppimiseen. 

Toivon, että Ennin, Kristan ja Iivon esimerkit kantavat pitkälle lisäten lasten intoa liikkumiseen. Kun siihen lisänä on omien vanhempien antama liikunnallinen esimerkki, niin lasten liikunnallinen elämäntapa on totta.

Kolumni on julkaistu Koillissanomissa 27.2.2018


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini