Kasvu kuuluu kaikille

Share |

Perjantai 8.9.2017 klo 4:17


Kesä on kääntymässä kiireiseksi syksyksi. Syyskausi vilkastui heti, kun saatiin  valtiovarainministeriltä vuoden 2018 budjettiesitys. Eduskuntakauden ensimmäinen puolikas on viety eteenpäin Suomen selviytymissuunnitelmaa, jonka vuoksi Suomen tilanne on paljon parempi kuin reilu kaksi vuotta sitten. Talous kasvaa euroaluetta nopeammin ja työllisyys paranee.
Tulevana vuonna otetaan velkaa pitkästä aikaa vähemmän kuin edellisenä. Kun hallitusohjelmaa viedään edelleen määrätietoisesti eteenpäin, niin laskujen mukaan yhteiskunnan velaksi eläminen loppuu hallitusohjelman tavoitteen mukaisesti vuonna 2021. 
Olemme toisenlaisten haasteiden edessä kuin kaksi vuotta sitten. Nyt ei löydy riittävän osaavaa työvoimaa sinne missä työtä on tarjolla. Tärkeätä on myös tästä eteenpäin työllisyyden parantaminen. Sovitut tuloveronalennukset osaltaan ylläpitävät työllisyyttä ja ihmisten ostovoimaa.
Ryhmämme tavoitteiden mukaisesti nuorten työttömyyteen puututaan nyt uudella otteella.
Pienituloiset perheet saivat poikkeuksellisen paljon huomiota. Hallitus esittää korotusta pienimpiin vanhempainpäivärahoihin, lapsilisään yksinhuoltajakorotusta ja alennusta etenkin pieni- ja keskituloisten päivähoitomaksuihin. Lisäksi lähes 7 000 perhettä vapautuu päivähoitomaksuista kokonaan. 
Opintotukeen tehdään huoltajakorotus, joka helpottaa etenkin pienituloisimpien opiskelevien perheiden tilannetta. Heikentyneet Pisa-tuloksetkin on huomioitu. Nyt satsataan koulutuksen laatuun. Budjetissa on peruskoulun tasa-arvoraha ja rahaa opettajien täydennyskoulutukseen.
Budjettiriihessä sovittiin myös perhevapaauudistuksen valmistelun aloittamisesta. Valmistelu  tehdään tiukalla aikataululla. Ministeriryhmän pitää tuoda oma esityksensä tämän vuoden loppuun mennessä. Uudistus tulee valmistella lapsi- ja perhelähtöisesti. Perhevapaauudistuksen on mahdollistettava perheille erilaiset elämäntilanteet huomioivat valinnat, siksi kotihoidontuesta on myös tulevaisuudessa pidettävä kiinni.
Budjetissa pystyttiin pienestä liikkumavarasta huolimatta kohentamaan kaikkein pienituloisempien tilannetta. Takuueläke on luotu aikanaan Keskustan aloitteesta. Halusimme siihen tasokorotusta.  Keväällä jo päätetty korotus saatiin nyt riihessä lähes kaksinkertaistettua. Nuorten kuntoutusrahaa, ammatillisen kuntoutuksen ajalta maksettavaa kuntoutuksen vähimmäismäärää ja eläkettä saavan hoitotuen perustukea korotetaan. Korotukset ovat pieniä, mutta ihan varmasti tarpeellisia. 
Kähinää on ollut solidaarisuusveron ympärillä. On oikeudenmukaista, että suurituloisimpien tuloveroista maksettavan solidaarisuusveron perimistä jatketaan. 
Budjettitaistelu on nyt käyty. Tyytyväinen olen, että kuljetustukitaistelu voitettiin ja hallitus päätti jatkaa alueellista kuljetustukea kaksi seuraavaa vuotta.   
Koko maan ja jokaisen suomalaisen on päästävä osalliseksi Suomen noususta.  
Kirjoitus on julkaistu Koillissanomat lehdessä 5.9.2917


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini