Koulu alkaa kohta ja saa hyvää ruokaa

Share |

Maanantai 24.7.2017


Nyt heinäkuussa on viritelty keskustelua kouluruuan maksullisuudesta. Keskusteluun innoitti maa- ja metsätalousministeriön saama Ruoka 2030 -selontekoon liittyvä selvitys, josta en löytänyt ehdotusta kouluruuan maksullisuudesta. Keskusteluun toivon kyllä asiallista pohdintaa kouluruokahävikistä. 
Hyvä, että kouluruuasta keskustellaan, toivottavasti pääosin myönteisessä sävyssä. Näin kesäpäivinä lounasaikaan saattaa olla jo ikävä kouluruokaa tai työpaikkaruokaa. Moni perhe on pulassa järjestäessään lomaileville lapsille lounasta ja vielä enemmän mikäli perheen aikuiset ovat töissään.
Kansanterveyden kannalta on tärkeää, että jokainen syö täysipainoisen lounaan joka päivä. Erityisen tärkeää on ohjata ja opettaa meidän lapsia ja nuoria terveellisiin elintapoihin.
Mielestäni kouluruuan edelleenkin tulee olla koululaisille maksutonta, tavallista, terveellistä ja lähellä tuotettua arkiruokaa. Toki kouluun kuuluvat myös vuosikalenterin mukaiset perinteiset juhlat ja niiden ruoka. Kokemusasiantuntijana väitän, että kouluruoka on edullisuudestaan huolimatta maukasta ja ravitsevaa.
Kouluruuan arvostuksessa on kohentamista. Kouluruokailu on koko koulun yhteinen asia, jonka toteuttamiseen ja kehittämiseen voi osallistaa koko kouluyhteisön. 
Kohta alkaa uusi kouluvuosi. Ensimmäisten koulupäivien aikana asetetaan kouluissa tavoitteita uudelle lukuvuodelle. Nyt on hyvä ottaa lasten, heidän vanhempiensa ja kouluväen yhteistyönä kehittämiskohteeksi kouluruokailu ja sen osana myös ruuan hävikin pienentäminen. 
Jokaisen koulun Suomi100 -juhlavuoden tavoitteena voisi olla Kouluruokadiplomin saaminen. Diplomi on Ammattikeittiöosaajat ry:n tunnustus, joka myönnetään koululle ravitsemuksellisesti, kasvatuksellisesti ja ekologisesti kestävän kouluruokailun tavoitteellisesta edistämisestä. 
Kouluruoka on yksi suomalaisen tasa-arvon jalokivi, jonka hohto ei himmene, kun yhdessä pidämme siitä huolta. 
Kirjoitus on julkaistu Kouvolan Sanomissa ja Pudasjärvi -lehdessä heinäkuussa


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini