Piilotetut helmet

Share |

Tiistai 27.6.2017 klo 15:42


Viikko sitten alle neljän­kym­menen talouden erämaakylä Hossa oli ansaitusti huomion kohteena. Lauantaina juhlimme siellä Suomi100 -kansal­lis­puiston avajaisia ja sunnuntaina vietimme Seipiniemessä mehtämessua.

Olemme saamassa Hossasta Oulangan kansal­lis­puiston rinnalle toisen kansain­vä­li­sesti tunnetun kansal­lis­puiston. On ollut upeaa seurata kuinka aikaisemmin lähinnä suomalaisten tuntema retkeilyalue on noteerattu kansain­vä­li­sesti. Ainakin kansain­vä­linen tunnettuus on hyvällä alulla.

Uutta puistoa ylistävät jutut julkaistiin jo vuosi ennen puiston juhlaa. Matkai­luop­paita julkaiseva Lonely Planet nosti Suomen maailman kolmanneksi parhaaksi matkai­lu­maaksi vuonna 2017 ja matkailumaan yhdeksi vahvuudeksi Hossaan perustettavan kansal­lis­puiston mänty­met­si­neen ja pienine jokineen. Lisäksi National Geographic nosti Suomen luontoarvot esille mainiten myös Hossan.

Nyt juhannuksen alla toimittaja Sarah Gibbons hehkuttaa "piilotettua helmeä", Hossaa BBC:n Travel -sivustolla. Häntä viehättää Hossan hiljaisuus, rauha, mäntymetsät ja peilityynet vedet. Toimittaja ihastelee kaikesta kaukana olevaa aluetta, jossa ihmisen ja luonnon välinen pitkäaikainen suhde ulottuu tuhansien vuosien taakse.

BBC:n jutussa, kuten lähes kaikissa lukemissani Hossan ylis­tys­kir­joi­tuk­sessa juuri ihmisen käden jäljistä kertova Värikallio nousee jutussa ykköseksi.

Piilotetut helmet ovat meidän maise­ma­koh­teita, joiden kauneutta tai kulttuurista arvoa emme ole vielä osanneet tuotteistaa matkai­lu­käyt­töön. On paljon kohteita, joissa käytäisiin, jos niistä tiedettäisiin.

Hieno asia, että vähäväkinen Ylä-Kainuu saa vahvaa vetoapua kansain­vä­li­siltä areenoilta. Puisto tuo elinvoimaa Hossaa laajemmalle alueelle. Onnittelen etelä­kuu­sa­mo­laisia ja yläkai­nuu­laisia laajasta yksi­mie­li­syy­destä. Yksi­mie­li­syyden eli komeasti ilmaistuna alueen sosiaalisen hyväksynnän vuoksi oli hanketta hyvä viedä voimalla eteenpäin.

Hossa on nyt "paketissa", joten katseet muihin vireellä oleviin asioihin. Työn alla on lähes viiden miljoonan tien­kun­nos­tus­hanke Oulangan puistoon vievällä Liika­sen­vaa­ran­tiellä. Huolta aiheuttaa tien korjaus­suun­ni­telma, johon eräät tietä käyttävät ajavat kiivaasti muutoksia. Vali­tet­ta­vasti kaikkia hyviäkin ehdotuksia ei ole mahdollista toteuttaa.

Rahaa on nyt vain se vajaa viisi miljoonaa, mutta tarpeet tuntuvat ainakin kaksin­ker­tai­silta. Lisäksi puiston sisällä ei ole mahdollista tällä rahoi­tu­sai­ka­tau­lulla tehdä tielin­jauk­seen sellaisia muutoksia, joihin vaaditaan laajoja vaikut­ta­vuus­sel­vi­tyksiä jopa lakimuutoksia. Tavoitellaan siis yksi­tuu­mai­suutta ja viedään tien­kun­nos­tus­hanke tällä kertaa maaliin.

Uusien piilotettujen helmien etsimiseen löytyy minulla aikaa vasta kun käsittelyssä oleva Sote - maakun­ta­la­ki­pa­ketti on saatu perus­tus­la­ki­va­li­o­kun­nassa käsiteltyä. Aikataulun mukaan lausuntomme valmistuu perjantaina. Enteilen työlästä viikkoa. Saa nähdä miksi poliittiseksi myrskyksi tämäkin vielä äityy.

Julkaistu Koillissanomissa  27.6.2017


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini