Viisas käyttää valtaansa

Share |

Keskiviikko 5.4.2017 klo 14:07


Ennakkoäänestys on päättynyt. Puhelimeen on kilahdellut STT:n viestejä edellistä kunnallisvaalia vilkkaammasta ennakkoäänestämisestä. Tämä kertoo hyvää kuntalaisten valveutuneisuudesta.

Varsinaisten äänestyspaikkojen vähentymisen myötä kuntien päättäjät ovat pyrkineet tekemään äänestämisen vaivattomaksi määräämällä ennakkoäänestyspaikkoja sinne missä ihmiset luonnostaan liikkuvat.

Kotikunnassani kirjastoauto muuttui kiertäväksi ennakkoäänestyspaikaksi ja markettien äänestyspaikoissa yritettiin tavoittaa kiireellä kulkevia kaupan asiakkaita.

Kuntakenttä on suuren uudistuksen pyörteissä. Maakuntauudistuksessa siirtyy maakunnille vuoden 2019 alussa nykyisin kuntien järjestämisvastuulla olevat sosiaali- ja terveyspalvelut. Tärkeää on huomata, että hyvin paljon päätettävää edelleen jää kuntiin.

Nämä kuntavaalit ovat tärkeät kuntalaisien arkielämän kannalta. Kuntien vastuulla on edelleen terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen. Valtuutetut ovat ratkaisevassa asemassa päättämässä lähikouluista ja varhaiskasvatuksesta sekä kunnan kulttuuri- ja liikuntapalveluista.

Kunnan menestymisen kannalta tärkeä elinkeinopolitiikka ja maankäytöstä päättäminenkin jäävät kuntaan.

Vaalien alla ovat tietyt tahot turhaan välittäneet viestiä siitä, että kuntavaalit eivät enää olisi tärkeät. Mielestäni jokainen demokratiaa tukeva toimenpide on tärkeä, vaalit niistä kaikkein tärkeimmät.

Vaikka ennakkoäänestäminen on tehty vaivattomaksi, monet äänestävät silti mieluiten varsinaisena vaalipäivänä. Onhan äänestäminen sunnuntaipäivän merkkitapahtuma, joka perinteisesti palkitaan vaalikahvilla.

Ennakkoäänestysvilkkaudesta huolimatta mielessä on huoli, sillä äänestysvilkkaus kuntavaaleissa on ollut pitkään laskussa. Edellisissä kuntavaaleissa Oulun vaalipiirissä äänivaltaansa käytti 56,5 prosenttia äänioikeutetuista.

Eräät tutkijat ovat ennen ennakkoäänestystä väläytelleet pelkoa siitä, että vain alle puolet äänioikeutetuista äänestäisi meneillään olevissa vaaleissa. Nyt on syytä äänestäjien ryhdistäytyä, kääntää suunta ja osoittaa ennusteet vääriksi. Sunnuntaina ehtii vielä.

Tutkitusti yli kolmannes suomalaista on sitä mieltä, että sekä ehdokas että puolue ovat molemmat yhtä tärkeitä. Henkilöä tukiessaan äänestäjä antaa tukensa myös puolueen linjalle. Ei siis ole aivan sama minkä numeron lappuunsa kirjoittaa.

Ethän sinä halua luovuttaa valtaasi jättämällä äänestämisen muiden huoleksi. Vaaleissa valitaan joka tapauksessa kuntien valtuutetut, oli äänestysprosentti mikä tahansa.

Demokratian ydintä on käyttää valtaansa vaaleissa.

Julkaistu Kalevassa 5.4.2017


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini