Kukaan ei äänestä yhtä hyvin kuin sinä!

Share |

Tiistai 14.3.2017


Hyvä Nuori, kirjoitan juuri Sinulle
Oikeusministeriö on lähettänyt 120 000 kirjettä nuorille, jotka voivat äänestää nyt ensimmäistä kertaa. Kirjeessä kerrotaan yksiselitteisen selvästi mistä kuntavaaleissa on kyse. Kirjeessä on myös nettipolkuja lisätiedon lähteille. 
Toivon, että nuoret äänestäjät kokevat kirjeen iloisena asiana ja avaavat sen. Tosin palautteen mukaan on ollut jopa pelottavaa saada postia oikeusministeriöltä. Kirjeen nähdessään on tullut monelle nuorelle mieleen: ”Apua! Mitä minä nyt olen tehnyt?” Kirjeen sisällä on kuitenkin vaaliterveisiä myös Allianssilta, järjestöltä, jonka tarkoituksena on edistää nuorten kasvua yhteiskunnan vastuullisiksi jäseniksi ja osallistumista päätöksentekoon.  
Poliittiset puolueet ovat ponnistelleet kuukausien ajan saadakseen kaikkia kiinnostavan ehdokasjoukon omalle listalleen. Koillismaalla nuoria onkin mukana lähes kaikkien puolueiden listoilla. Valtakunnallisesti nuorten ehdokkaiden suhteellinen määrä on valitettavasti laskenut edellisistä vaaleista. 
Nuorilta kysyttiin Nuorisobarometrin tutkimuksessa (2013) mielipiteitä siitä, kuinka paljon ei keinoilla voi vaikuttaa. Tehokkain vaikuttamisen keino nuorten mielestä on äänestäminen. Parikymmentä vuotta kunnallisessa päätöksenteossa mukana olevaa lämmittää tieto, että edustuksellinen demokratia näyttää olevan myös nuorten mielissä vahva vaikuttamisen keino. 
Nuoret näkevät myös asettumisen ehdolle vaaleissa vaikuttavana keinona. Vaalityön tekeminen jonkun toisen puolesta on nuorten mielestä myös suhteellisen tehokkaaksi nähty tapa, mutta vain harva nuori siihen osallistuu. 
Hienoa, että nuoret ovat oivaltaneet sen, että äänestäminen on tehokas keino vaikuttaa, sillä äänestämättä jättäminen on äärimmäisen mitätön keino vastustaa jotakin. 
Nuorisobarometri kertoo, että vain pienelle osalle vaaleissa nukkuneista nuorista kyse on protestista politiikkaa kohtaan ja vain joka kymmenennellä äänestämättä jättäneistä nuorista on periaatteellisia syitä olla äänestämättä vaaleissa. Ei vain tullut lähdettyä äänestämään.
Erityisen huolestuttavaa on, että äänestämättömyys periytyy sukupolvelta toiselle. Miten innostus yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen saataisiin osaksi kotikasvatusta? Koulujen ohjauksella ja opetuksella voidaan luoda kansalaistaitoja, mutta asenteeseen on vaikeampaa vaikuttaa. 
Kiinnostavaa on, että nuorten äänestyksen motivaationa on se, että äänestäminen on oikea tapa vaikuttaa, mutta vain harva uskoo, että äänestämällä voi todella vaikuttaa. Tämän vuoksi uusien valtuutettujen on syytä käyttää aikaa sen pohdintaan, kuinka jatkossa otetaan nuorten ääni nykyistä voimakkaammin huomioon päätöksenteossa. Mielestäni hölmöä olisi jättää kuulematta heitä, joiden tulevaisuutta rakennetaan. 
Nuori, katso löytyykö listoilta sopivaa ehdokasta! Jos ei sopivaa nuorta löydy, niin mieti, voisitko antaa äänesi varttuneemmalle nuorten asioista kiinnostuneelle ehdokkaalle. ”Kukaan ei äänestä yhtä hyvin kuin sinä!”, kannustan yhdessä Allianssin kanssa.
Julkaistu Koillissanomissa 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini