60-vuotiaalle Kuusamon lukiolle

Share |

Lauantai 3.12.2016 klo 17:00


Koillissanomien historiasivuilla oli pieni uutinen 60 vuoden takaa. Siinä kerrottiin, että Kuusamon näyttämön kannatusyhdistys on päättänyt liittyä Kuusamon lukion kannatusyhdistyksen jäseneksi ja samalla lahjoittaa yhden ”Lemmin pojan” näytännön nettotulot lukiolle. 
Tämä on yksi esimerkki, joka kertoo, että kuusamolaiset monin tavoin olivat tukemassa kuusamolaisten ja samalla myös lähikuntien nuorten opintietä ja touhuamassa lukiota Kuusamoon. 
Vuonna 1949 oli perustettu Kuusamon kunnallinen keskikoulu, joka aloitti toimintansa Kirkonkylän kansakoululla. Keskikoulun myötä tuli tarve myös yliopistoon johtavan koulun perustamiseen. 
Sivistyksen ja koulun merkityksen yhteiskunnan kehityksen avaintekijänä ymmärtäneet kuusamolaiset ryhtyivät töihin. He perustivat lukion kannatusyhdistyksen ja syksyllä 1956 Kuusamon lukion. 
Minä olen saanut nauttia Kuusamon lukion opeista -70-80 -lukujen vaihteessa, silloin kun lukio toimi vanhalla paikalla Maaseläntien varressa kahdessa rakennuksessa, yksikerroksisessa puutalossa ”navetassa” ja uudella puolella. 
Navetassa oli talvella kylmä. Muistan myös, että keräsimme oppilaskunnassa nimiä aloitteeseen lukion rakennusten saneeraamiseksi. Liekö koskaan vetoomuksemme edennyt päätöksentekijöille, mutta ainakaan peruskorjausta ei koskaan tehty. 
Päättäjänä minulla on ollut ilo olla todistamassa uuden lukiorakennuksen rakentamista Oulangantien varteen. Mielessäni vilisee elokuvan tavoin mukavat muistot lukiosta, sen opettajista, henkilökunnasta ja lukiokavereista. 
Kiitän lämpimästi omasta puolestani ja kaikkien Kuusamon lukion opeista nauttineiden tuhansien nuorten puolesta lukion perustajia ja henkilökuntaa hyvistä opeista ja eväistä elämän teille.
Onnittelen juhlivaa lukiota, lukiolaisia ja kaikkia talossa työskenteleviä. Toivotan mitä parhaimpia tulevia vuosikymmeniä.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini