Nuoret mukaan päätöksentekoon

Share |

Keskiviikko 30.11.2016 klo 6:00


Studio_20161130_234741.png
Oulusta kuului viime viikolla kummia. Kaleva kirjoitti, että Oulun nuorisovaalien ehdokasasetteluaika päättyi, mutta vaalit jäävät pitämättä. Ehdokkaita valtuustoon tuli vain 25. Uutinen kertoi, että uusi Oulun Nuorten edustajisto eli ONE muodostetaan ilmoittautuneista ehdokkaista.    
Viime keskiviikkona eduskunta hyväksyi uuden nuorisolain, joka korvaa voimassa olevan lain vuodelta 2006. Lailla pyritään vahvistamaan nuorten osallisuutta, vaikuttamista ja kuulemista, edistämään nuorten yhdenvertaisuutta, tasa-arvoa ja oikeuksien toteutumista sekä parantamaan nuorten kasvu- ja elinoloja.  
Lain valmisteluun on tehty hyvin laajapohjaisesti. Kävimme myös sivistysvaliokunnassa laajan asiantuntijakuulemisen ja saimme hyvän käsityksen nuorten tilanteesta ja vaikuttamismahdollisuuksista.
Nuorten kuuleminen ja osallistaminen on nähtävä laajasti mahdollisuutena parantaa kuntien päätöksentekoa. Hölmöä olisi jättää se ääni kuulematta, jonka tulevaisuutta rakennetaan. Yhtä tärkeää on, että nuoret kasvavat aktiivisiksi kansalaisiksi, jotka tuntevat osallisuutta ja vastuuta yhteiskunnasta laajasti. 
Kaikkia kuntalaisia eivät valitettavasti kiinnosta oman kunnan asiat. Tämä tulee vastaan juuri nyt kuntien poliittisilla toimijoilla, sillä jokainen taho yrittää kuumeisesti saada ehdokkaita tuleviin kuntavaaleihin. 
Osallisuus niin nuorisovaltuuston kuin valtuustonkin kautta edellyttää paitsi omaehtoista kiinnostusta ja kykyä, myös kokemusta siitä, että voi vaikuttaa. Onko kuntalaisten vaikuttamiskokemukset negatiivisia, kun päätöksentekoon ei näytä olevan kovasti tunkua? 
Kuntien päätöksenteossa osallistumis- ja vaikuttamiskanavien tulee olla monipuolisia. Nuoret tavoittaa ainakin nuorten jokapäiväisiä kanavia käyttäen esimerkiksi koulujen ja niiden oppilaskuntien kautta. 
Toivon, että nuoret keksivät ja kokeilevat kaikkea uutta ja hyödyntävät myös tekniikan mahdollisuuksia, jotta ääni kuuluisi päätöksenteossa. Meidän aikuisten on syytä muistaa, että nuoret tarvitsevat aikuisten tukea ja he eivät muodosta yhtä heterogeenista ryhmää. Nuorten kuulemisessa on syytä huomiota myös sellaiset nuoret, jotka tavallisesti jäävät sivuun vaikutuskanavista. 
Uskon, että ONE:n ehdokkaiksi ilmoittautuneet oululaiset nuoret ovat innostuneita ja aktiivisia nuoria, jotka haluat tuoda nuorten äänen kuuluviin Oulun päätöksenteossa. Onnea ja menestystä teille - Pitäkää kaupunginvaltuutetut hereillä kaikissa asioissa eikä vain suoraan nuoria koskevissa asioissa!
Julkaistu Kalevassa 30.11.2016


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini