Töistä kotiin ja takaisin

Share |

Tiistai 29.11.2016 klo 6:00


Nykyiseen pestiini pyrkiessäni tiesin, että Suomen hallintopääkaupunki on sijainniltaan hankalassa suhteessa Koillismaahan, kotona haluan käydä viikonloppuisin ja kulkeminen on hankalaa.
Perjantaina istunnon jälkeen nousen hallintojohtajan järjestelemään kimppakyytiin kello 14. Matkaseurana eduskunnasta lentokentälle ovat tavallisimmin edustajat Lohi, Keränen ja Kääriäinen. Olen matkalla oppinut, että Kääriäisellä on poliittista hoks’nokkaa enemmän kuin keskimäärin edustajilla.
Lento Ouluun lähtee kello 16. Mikäli kaikki menee suunnitellusti, on riittävästi aikaa siirtyä Oulun linja-autoasemalle kuuden jälkeen lähtevään linja-autoon. Tavallista kuitenkin on, että kaikki ei mene niin kuin piti. Otan käyttöön suunnitelman B eli taksilla suoraan Hönttämäen pysäkille toiveissa, että ehdin siellä Kuusamoon tulevaan linja-autoon ja kotiin jo yhdeksän uutisten jälkeen.
Mikäli kone myöhästyy reippaasti, kiire loppu siihen. Viimeisellä linja-autovuorolla olen kotona seuraavan vuorokauden puolella. Kerran myöhästyin tästäkin autosta, kun kone ei saanut laskeutumislupaa Ouluun. Silloin sain kyydin Pudasjärvelle ja olin siellä yötä. 
Paluu riippuu maanantain kalenterista. Jos työt ovat Helsingissä, lennän kotikentältä sunnuntai-iltana. Kun maanatain työt sattuvat Ouluun tai lähiympäristöön, kuljen jollakin aamun aikaista bussivuoroista. 
Nykyisin tiistain ensimmäinen kokous alkaa 10.30, sillä sain puhuttua perustuslakivaliokunnan alkamaan puoli tuntia myöhemmin. Se puoli tuntia siirrettiin perjantaiaamuun. Aikaisemmin minulla ei olut muuta vaihtoehtoa kuin ajaa Ouluun tai mennä taksilla. 
Nyt pääsen kotimaanantain jälkeen kello 4.40 lähtevällä linja-autolla suoraan Oulunsaloon yhdeksän koneeseen. Riippuu muiden matkustajien määrästä, kävelenkö suoraan koneeseen vai ehdinkö juomaan kahvikupposen. Ylimääräisiä viivästyksiä ei kestä matkaan tulla.  
Kokousajan siirto helpottaa minun tiistaiaamua ja on valtiolle edullisempi. Äänestäjieni on syytä tietää, että tällä kulkemisjärjestelyllä myöhästyn kokouksesta varttitunnin verran.
Käytän mielelläni julkista liikennettä, sillä voin linja-autossa selvittää ruuhkaista sähköpostiani, lukea, kirjoittaa tai nukkua. Tietoliikenneyhteys pelaa hyvin matkalla.
Nyt Nordic -viikonlopun ansiosta sain luksusluokan viikonloppukyydin. Kuukausi sitten havahduin, että nyt on mahdollista tulla suoraan kotikentälle, josta muutamassa minuutissa kotiin. Mikäli lennän Kuusamoon, jatkokyyti pitää muistaa varata jo Helsingissä. Jos et sitä tee, kentällä voi joutua odottamaan kyytiä vielä silloinkin kun asemarakennus hiljenee. 
Matkalla tärkeintä on, että laukussa on jotain syömistä, puhelimessa virtaa ja vara-akku täynnä. Koskaan ei tiedä mitä sattuu ja milloin lopulta ehdin perille. 
Kun liikennekaari etenee, matkustaminen yhdistäen eri liikennevälineitä helpottuu. Pääsen tulevaisuudessa yhdellä matkajärjestelyllä ja digilipulla työpaikan portailta kotiportaille. Jossain pilvipalvelussa systeemit huolehtivat, että ketjutus sujuu.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini