Hyvää Ahtisaari -päivää!

Share |

Torstai 10.11.2016 klo 7:06


Ahtisaari

Presidentti Ahtisaaren rauhansovittelutyön kunniaksi vietetään Ahtisaari-päivää. Päivän tarkoituksena on nostaa Suomen rooli rauhantyössä ja tuoda esiin kouluissa tehtävän kiusaamisen vastaisen työn. Riidoista ja erimielisyyksistähän on pohjimmiltaan kyse niin koululaisten kärhämissä kuin kansainvälisissä konflikteissakin.

Sovittelulla on Suomessa pitkät perinteet. Kuusamossa Nilonkankaan ja Nilon kouluissa olimme Suomessaa ensimmäisinä kouluina ottamassa käyttöön vertaissovittelua jo vuonna 2002. Verso on oppilaiden välisten konfliktien sovittelua, jossa riitapukareiden sovittelijana toimii tehtävään koulutettu vertaissovittelija. 

Tämä koulujen rauhantyö luo uskoa sille, että kun kouluissa syntyneet pienetkin konfliktit opitaan ratkaisemaan, ne eivät pääse etenemään pitkään jatkuvaksi, toista alistavaksi kiusaamiseksi. 

Kiusaaminen on ryhmäilmiö, sillä useat oppilaat, koko luokka ja joskus luokkaa laajempi oppilasjoukko tietävät kiusaamisesta. Kiusaamisen hyväksyvät osallistuvat kiusaamiseen hyväksymällä ikävät teot.

Kaikilla koulussa työskentelevillä aikuisilla ja oppilaiden vanhemmilla, kiusaajan tai kiusatun vanhemmilla, tulee olla herkkyyttä puuttua kiusaamiseen ja ottaa tämä ikävä ilmiö vakavasti. Lapsen pitää pystyä luottamaan siihen, että aikuinen auttaa. 

Eduskunnassa nimiä kerännyt lakialoite, jossa kiusaaja siirrettäisiin toiseen kouluun ei ole oikea ratkaisu. Se vain vahvistaa poislähettämisen kulttuuria eikä kannusta ongelmien käsittelyyn kouluyhteisössä.

Perusopetuslain mukaan määräaikainen erottamien on jo nykyisellään mahdollinen.

Sovitellaan ja sovitaan!


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini